Swedish food :)

Witajcie!! Ah ten poniedzialek.. nawet jesli ma sie wolne to i tak on wyglada nudny i meczacy. U mnie aktualnie ponuro i zimno, ale to nic mam nadzieje, ze u was wszystko jest dobrze :) Macie ferie czy skonczyly wam sie juz? Ja pracuje, niestety. 
A w dzisiejszym poscie troche o tlustym czwartku. Troche spozniony wpis ale nie znalazlam go nigdzie na innym blogu, wiec napisze tu.
W Polsce na Ostatki jest Tlusty Czwartek, a krolem tego dnia jest paczek, w Szwecji zas jest Tlusty Wtorek, a krolowa jest semla.
Semla to deser ze slodkiej buleczki pszennej wypełnionej masa migdalowa i bita smietana, posypany cukrem pudrem. Jada sie je przez caly karnawal i nawet po karnawale, bo protestancka Szwecja nie posci, ale najwiekszy boom jest w Tlusty Wtorek, ktory w tym roku wypada 17 lutego. Dzien ten w kalendarzu widnieje jako Dzien Semli (Semmeldag) lub Tlusty Wtorek (Fettisdag).
Nie jest on bardzo slodki ale jest calkiem dobry, da sie go zjesc. Lecz ja nie przepadam za nim Wedlug mnie, to ciasto jest zbyt suche.

Zastanawiam sie jaki nastepny post byscie chceli abym napisala? Chcecie cos o Szwecji? Do nstepnego ! :)

7 comments:

  1. Wyglądają smakowicie nawet lepiej niż pączki :))

    Zerknij http://maadeleinefashion.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Tak, chętnie przeczytam więcej postów o Szwecji :)

    www.fotoinigi.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. ale pysznie wygląda! :*

    Pozdrawiamy cieplutko I zapraszamy do nas:)
    ♡✿ Twins Life. [KLIK] ✿♡

    ReplyDelete
  4. mniam, pysznie to wygląda.

    cloddy-cloddy.blogspot.com

    ReplyDelete

☼ Jesli mnie zaobserwujesz- napisz!
☼ Obs/obs- mile widzanie
☼ Dziekuje za kazdy mily wpis do bloga :) // Thanks all comments :)